Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci hlasují o budoucnosti Evropy? Měli bychom mít právo rozhodovat, jde i o nás, tvrdí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – V Německu po dlouhých a mnohdy komplikovaných jednáních vznikla vládní koalice, kterou tvoří Konzervativní blok CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD). O tom, jestli koalice opravdu vznikne, přitom budou hlasovat i uprchlíci. Například syrský uprchlík Abdulrahman Abbasi je členem SPD a proto o německé koaliční dohodě může hlasovat. Pro německý list Deutsche Welle (DW) vysvětlil, proč si myslí, že je správné, že má hlas, i když není občanem Německa.

Němečtí sociální demokraté (SPD), Křesťanská demokratická unie (CDU) a její bavorská sesterská strana Křesťanská sociální unie (CSU) uzavřely koaliční dohodu. Ale předtím, než koalice skutečně začne pracovat, musí dohodu schválit 460 000 členů SPD. Mezi nimi jsou jedinci, kteří nemají německé občanství, včetně několika uprchlíků. Podle zdrojů SPD má strana zhruba 7 000 neněmeckých členů. Jedním z nich je právě Abdulrahman Abbasi.

V rozhovoru pro DW Abdulrahman Abbasi přiznal, že toto hlasování pro něj hodně znamená. „I když ještě nemám německé občanství, cítím se součástí této společnosti. Studuji stomatologii v Göttingenu a žiji v této zemi čtyři roky. Užívám si práva a ctím povinnosti, které se pojí se životem v Německu. A aktivně se podílím na společenském a politickém životě. Rozhodování o další vládě pro mě hodně znamená, protože se bude jednat i o zákonech, které ovlivní společnost, ve které žiji,“ vysvětloval Syřan.

Domnívá se také, že „právo volit“ je ukazatelem úspěšné integrace. „Myslím si, že uprchlíci by měli rozumět německému politickému systému a dozvědět se více o tom, co se děje. Jen tak si budou moci udělat názor na to, který politický tábor se jim nejvíce líbí. Ale především se musí ptát: 'Jsme součástí této společnosti?' A pokud je odpověď 'ano', musí volit. Politická rozhodnutí, která se uskuteční, budou mít vliv také na jejich život – na jejich lepší nebo horší situaci. Pro mě jako uprchlíka je tento typ politické účasti velkým krokem v procesu integrace,“ uvedl Abbasi.

Uprchlíci jsou podle něj součástí německé společnosti. „Rozhodnu se nejen na základě toho, co uprchlíci chtějí, protože vláda má sloužit všem v této zemi - ať jsou to občané, cizinci nebo uprchlíci. Svůj hlas založím na tom, co plánuje nová vláda pro všechny v této zemi a nejen pro uprchlíky,“ ujišťuje.

Přiznal však, že se mu příliš nelíbí, že by CSU měla ovládat ministerstvo vnitra. „Nejsem šťastný, že se Horst Seehofer stane ministrem vnitra. Na druhou stranu se mi ani nelíbí vyhlídka na menšinovou vládu nebo nové volby. Přesto se v současné době uvažuji, že budu hlasovat proti dohodě,“ uvedl uprchlík.

Netají se ani tím, že je zklamán kompromisem ohledně sjednocení rodin uprchlíků. „Pokud vláda omezuje počet příbuzných, kterým povolí přijít do země, na 1 000 za měsíc, někteří jednotlivci, kterým byla přiznána jen podpůrná ochrana, mohou čekat i pět let, než přijdou jejich příbuzní. Tento systém brání integraci, protože je dobře známo, že jednotlivci potřebují, aby zde jejich rodiny vedly normální životy. Integrace je důležitá. Lidé musí cítit, že jsou součástí společnosti. A ne to, že by mohli být za jeden nebo dva roky deportováni,“ dodal Abbasi.

Témata:  uprchlíci Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy