reklama

Alánský premiér Edi Rama v neděli v souvislosti s desátým výročím vyhlášení nezávislosti Kosova navštívil Prištinu. Při této příležitosti podle srbských médií mimo jiné prohlásil, že "Albánie a Kosovo budou mít společnou zahraniční politiku, a ne jen společné ambasády a diplomatická zastoupení". Položil si otázku, "proč by neměly mít i společného prezidenta jako symbol národní jednoty a společné národní bezpečnostní politiky".

Kritické reakce se Rama za svá vyjádření v Prištině už dočkal hned v pondělí od Evropské komise. Ta albánskému premiérovi vzkázala, aby se zdržel jakéhokoli zasahování do vztahů mezi Kosovem a Srbskem, a místo toho aby se plně soustředil na realizaci reforem nezbytných pro vstup Albánie do EU.

"Velvyslanectví USA je zklamáno výroky premiéra Ramy o Kosovu a Albánii pronesenými u příležitosti desátého výročí nezávislosti Kosova. Neopatrná rétorika, kterou se naznačuje sjednocení, ničemu nepomáhá a poškozuje vztahy Albánie se sousedy," uvedla ve středu ambasáda na twitteru.

Diplomatické zastoupení USA v Tiraně v textu napsaném v anglickém a albánském jazyce zároveň vyzvalo "všechny vedoucí představitele, aby se zdrželi přežité rétoriky, která rozděluje".