Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové dělení Evropy? Část států se bouří, chce si jít po svém

Albánie
Albánie
Foto: Pixabay

Drač - Balkánské státy budou usilovat o vytvoření společné ekonomické zóny. Zástupci vlád šesti zemí se na tom dnes dohodli při schůzce v Albánii. Jednání se zúčastnil také komisař EU pro rozšíření Johannes Hahn.

Schůzky se mělo původně účastnit šest premiérů, nakonec přijeli jen šéfové vlád Albánie, Kosova a Černé Hory. Premiéři Bosny a Srbska za sebe poslali zástupce a jejich makedonský kolega nedorazil kvůli špatnému počasí na letišti. Zúčastnit se chtěl i bulharský premiér Bojko Borisov. Cestu však zrušil kvůli dnešnímu státnímu smutku.

Albánský premiér Edi Rama podle agentury AP na schůzce "ocenil politickou vůli a spolupráci v regionu na různých úrovních". Zároveň ale vyjádřil politování nad tím, že tuto politickou vůli a spolupráci "nedoprovází stejná úroveň spolupráce hospodářské".

Eurokomisař Hahn mimo jiné poukázal na potřebu "podpořit region jako značku turismu, zemědělství a dalšího zlepšování energetického sektoru, kde je ještě nevyužitý potenciál".

Setkání se zúčastnil i prezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Suma Chakrabarti, který slíbil zintenzivnění investic v regionu. EBRD chce v květnu 2019 uspořádat v Sarajevu západobalkánský summit.

Témata:  Edi Rama Albánie Kosovo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy