Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnickému se líbí australský model migrace

Martin Stropnický /ANO/, ministr zahraničních věcí
Martin Stropnický /ANO/, ministr zahraničních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Budapešť - V Budapešti se dnes uskutečnilo jednání ministrů zahraničí visegrádské čtyřky (V4) a Austrálie. Řešila se například uprchlická krize. Podle šéfa české diplomacie může být pro Evropu inspirací australský model migrační politiky.

Migrace je pro státy V4 aktuálním tématem vzhledem ke snaze EU upravit pravidla společné migrační a azylové politiky. Přínos australského modelu vidí Stropnický v tom, že země si drží kontrolu nad vlastním územím. "Může být inspirací určitě v tom smyslu, že ta země o tom musí rozhodovat. Oni si rozhodují sami, dělají to fér a seriózně," řekl Stropnický.

Australský systém funguje tak, že umožňuje Austrálii zachytit loď převážející migranty a vrátit ji zpět, nebo dopravit migranty do třetí země a umístit je do tamních detenčních zařízení. Lidem, kteří se pokusili do Austrálie dostat nelegálně, není umožněno se v Austrálii usadit. "Přijímají ty lidi, ne že ne, ale mají to prostě pod kontrolou," dodal.

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová podle ministra Stropnického informovala své evropské kolegy, že jakmile byla pravidla pro migraci uvolněna, otevřel se prostor pro pašerácký byznys. Zastavit pašerácké gangy, které se obohacují na nelegálním přepravování migrantů, by podle Stropnického mělo být i cílem EU.

U pracovního oběda ve formátu V4 plus Austrálie se řešil také vztah Austrálie a EU. Z ekonomického hlediska je pro Austrálii zajímavý hlavně odchod Británie z EU. Obě země totiž pojí společná historie. Protože obchodní vztahy mezi Londýnem a Bruselem jsou stále předmětem jednání, Australané mají příležitost pevněji propojit svůj trh s britským. Mezi EU a Austrálií se také jedná o uzavření dohody o volném obchodu.

Témata:  Visegradská čtyřka Martin Stropnický uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy