Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová šéfka Sinn Féin varuje: Brexit ohrožuje mír v Severním Irsku

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Nová předsedkyně strany Sinn Féin se domnívá, že brexit ohrožuje mír v Severním Irsku. Jedním z hlavních sporných témat v jednáních o odchodu Británie z EU, který by měl nastat 29. března příštího roku, je podoba hranice mezi Irskou republikou, která zůstane členem EU, a Severním Irskem, které spolu se zbytkem Spojeného království unii opustí.

"Skutečností je, že brexit a Velkopáteční dohoda nejsou slučitelné," řekla ve čtvrtek Mary McDonaldová během své návštěvy v Londýně.

"Ať už bude brexit tvrdý nebo měkký, představuje jasnou a bezprostřední hrozbu pro hospodářské, sociální a politické fungování Irska jako celku," dodala. Příznivci tvrdého brexitu usilují o jasné zpřetrhání všech vazeb Británie s EU, zastánci měkkého brexitu by chtěli zůstat v co nejužším partnerství s evropskou sedmadvacítkou.

Řada lidí se obává, že by obnovení hranic na ostrově mohlo vést k zvýšenému napětí mezi separatisty a unionisty v Severním Irsku. Snahy některých zastánců tvrdého brexitu revidovat Velkopáteční dohodu označila dnes McDonaldová za "hluboce šokující a hluboce, hluboce nezodpovědné".

Na základě Velkopáteční dohody z roku 1998, která ukončila desetiletí násilí mezi katolíky a protestanty, se o vládu v Severním Irsku dělí dvě největší strany - katolická Sinn Féin a protestantská Demokratická unionistická strana (DUP). Od rozpadu předchozího kabinetu už ovšem uplynul více než rok a stranám se stále nepodařilo vytvořit vládu novou.

Témata:  Brexit Sinn Féin Severní Irsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy