Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barma použila proti osadám muslimským Rohingům buldozery

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Rangún - Převážně buddhistická Barma pomocí buldozerů srovnala se zemí nejméně 55 osad, z nichž loni během násilností uprchli muslimští Rohingové. Demolice vesnic podle organizace Human Rights Watch (HRW) ničí důkazy o krutostech páchaných barmskými vojáky.

V důsledku tažení barmské armády uteklo z barmského Arakanského státu do sousedního Bangladéše 688.000 Rohingů.

Podle HRW bylo od srpna částečně nebo zcela zničeno 362 rohingských vesnic. Od konce minulého roku byly některé z těchto obcí - a také minimálně dvě předtím nedotčené osady - srovnávány se zemí. "Mnohé ze zlikvidovaných vesnic byly svědkem zvěrstev páchaných na Rohinzích, a měly být proto zachovány, aby experti pověření OSN dokumentací porušování lidských práv mohli zhodnotit důkazy a identifikovat viníky," prohlásil šéf asijské pobočky HRW Brad Adams.

Human Rights Watch upozornila i na dvě vesnice v oblasti zvané Myinhlut, které nebyly při loňských raziích vypáleny a byly "pravděpodobně obyvatelné". V období mezi 9. lednem a 13. únorem je ale "zničila a srovnala se zemí těžká technika".

Barmské úřady tvrdí, že vláda zmíněné oblasti rekonstruuje a připravuje na příchod uprchlíků, kteří se v rámci repatriační dohody podepsané Barmou a Bangladéšem v listopadu mají do země vrátit. Barma pro navrátilce zřídila dvě přijímací centra a tábor, tvrdí ale, že jde pouze o přechodné opatření. Rohingové se prý nakonec budou moci vrátit do míst, kde dříve žili, nebo do jejich blízkosti.

Rohingové jsou ale přesvědčeni, že barmská vláda chce vymazat z povrchu zemského i zbývající pozůstatky jejich kultury, a znemožnit tak jejich opětovné usazení v zemi. "Většina domů byla loni vypálena, ale teď už nezůstalo vůbec nic, dokonce ani stromy. Všechno smetly buldozery. Nemohla jsem to místo téměř poznat, vzpomínky jsou pryč," řekla osmnáctiletá rohingská žena, když nedávno navštívila svůj někdejší domov v oblasti Myinhlut.

Satelitní snímky organizace DigitalGlobe ukazují, že na některých vyčištěných místech úřady nechaly postavit nové budovy a přistávací plochy pro vrtulníky. Podle agentury AP se ale zdá, že většina nových domů nebude určena pro muslimy.

Témata:  Barma Human Rights Watch EuroZprávy.cz muslimové demolice Rohingové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy