Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédská armáda chce zvýšit výdaje na obranu, bojí se Ruska

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédsko potřebuje do roku 2035 více než zdvojnásobit vojenské výdaje, aby zajistilo dostatečnou obranu země.

Podle agentury Reuters to dnes uvedla švédská armáda, přičemž poukázala na nebezpečí hrozící ze strany Ruska, které se nerozpakuje použít "sílu k dosažení svých politických cílů".

Roční výdaje by se podle zprávy armádního velení předložené parlamentu měly zvýšit z nynějších přibližně 50 miliard švédských korun (127 miliard českých korun) na 115 miliard. Přitom počet vojáků v aktivní službě by se měl zdvojnásobit na přibližně 120.000.

"Rusko svými akcemi v Gruzii v roce 2008 a stejně tak na Krymu a na východě Ukrajiny v roce 2014 ukázalo, že neváhá použít vojenskou sílu k dosažení svých politických cílů," zdůvodnila ve zprávě armáda svůj požadavek. Kromě toho poukázala na záměr Moskvy zvýšit své vojenské výdaje.

Témata:  Švédsko Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy