Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští Kurdové kritizují Česko, zadržení jejich bývalého šéfa označují za nemorální

Salih Muslim Muhammad
Salih Muslim Muhammad
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha/Damašek - Syrská kurdská Strana demokratické unie (PYD) odsoudila zadržení svého bývalého spolupředsedu Sáliha Muslima v Praze a požádala o jeho propuštění. Kromě toho PYD také vyzvalo Kurdy žijící v Evropě k "demokratickým akcím".

Muslima zatkla česká policie v sobotu na základě mezinárodního zatykače vydaného Interpolem na žádost Turecka. "Česká vláda by měla Sáliha Muslima okamžitě propustit a omluvit se za toto nelegální a nemorální chování," uvedla PYD.

Muslim se podle ní významně podílel na boji proti teroristickému Islámskému státu (IS). "Pan Muslim sehrál významnou úlohu v revolučním procesu v Sýrii, zejména v diplomatické oblasti proti teroristickému IS," uvádí strana.

Muslim byl podle ní ústřední osobou v jednání o politickém řešení v Sýrii a demokratických projektech na severu země. "Snaží se ochránit svět od teroru podporovaného vládou AKP," stojí v prohlášení PYD s odkazem na tureckou vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Ankara umístila Muslima na seznam teroristů před čtrnácti dny. Ocitl se v kategorii nejhledanějších osob za členství ve straně zakázané v Turecku. Podle Ankary je PYD odnož turecké Strany Kurdských pracujících (PKK), která je považovaná za teroristickou v Turecku, EU a USA. Zatykač na Muslima Turecko vydalo ale už v listopadu 2016, a to za údajný podíl na pumovém útoku, při němž v únoru 2016 zemřelo v Ankaře 26 lidí.

Izraelský tisk napsal, že Muslimovo zadržení bude testem turecko-českých vztahů a prověří také komplikovaný vztah Turecka k Evropské unii. List The Jerusalem Post napsal, že Muslim v minulých dnech cestoval hodně po Evropě a v jednom rozhovoru prohlásil, že "turecká vláda okupuje část Sýrie, pokouší se obsadit i část Afrínu a prosadit tam demografické změny".

Tobias Pflüger z německé strany Levice Muslimovo zatčení odsoudil. "Česká republika coby dlouholetý člen Evropské unie zjevně prokázala Turecku službu. Pflüger si přeje, aby německá vláda požádala o Muslimovo vydání.

Témata:  Kurdové Turecko Česká republika Salih Muslim Muhammad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy