Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko se připravuje na další útok v Sýrii. Do oblasti poslalo policejní jednotku

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecko vyslalo do severosyrské oblasti Afrín speciální policejní jednotky. Zúčastní se bojů v městských oblastech a budou se podílet na udržení pozic ve vesnicích, které už turecká armáda dobyla. Větší města a také středisko oblasti, město Afrín, jsou v rukou YPG.

Turecká armáda a její spojenci bojují proti syrským Kurdům v Afrínu od 20. ledna. Agentura Reuters napsala, že se jim podařilo vytlačit kurdské milice YPG z větší části turecko-syrské hranice v Afrínu. Turecká agentura Dogan napsala, že policejní specialisté a četníci vjeli do Afrínu dvěma přechody. "Připravuje se nová bitva a její zahájení se blíží," oznámil vicepremiér Bekir Bozdag.

Turecko také připomnělo, že rezoluce o příměří, kterou v sobotu přijala Rada bezpečnosti OSN, se na tureckou ofenzivu v Afrínu nevztahuje. "Příměří OSN se vztahuje na některé oblasti jako východní Ghúta, ale Afrín k nim nepatří," řekl Bozdag.

Příměří se nemá vztahovat na operace proti Islámskému státu (IS) a Al-Káidě a skupinám na ně napojeným. Turecko YPG považuje za součást turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kterou k teroristickým skupinám řadí nejen Turecko, ale také EU a USA. YPG ale Washington považuje za spojence v boji proti IS.

Témata:  Turecká armáda policie Turecko Sýrie

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy