Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexitová porážka? Mayová může mít problém, labouristé budou chtít celní unii s EU

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn
Foto: Facebook

Coventry - Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn dnes potvrdil, že jeho strana bude usilovat o setrvání země v celní unii s EU po brexitu. Někteří rebelové z řad konzervativních poslanců celní unii také podporují, a premiérce Therese Mayové tak hrozí nepříjemná porážka při klíčovém hlasování v parlamentu.

Corbyn ukončil měsíce spekulací o postoji labouristů k celní unii, a podle britského tisku tak vytyčil jasnou dělicí linii mezi labouristy a konzervativní vládou, která je vesměs proti.  "Labouristé budou usilovat o vyjednání nové komplexní celní unie mezi Británií a EU," uvedl Corbyn v projevu v anglickém městě Coventry.

Cílem je podle něj zajistit, aby v rámci Evropy nebyly žádné celní bariéry, a zamezit obnovení nejrůznějších kontrol na hranicích mezi Irskem a Severním Irskem. Podmínkou setrvání v celní unii ale podle vůdce labouristů je, aby Londýn mohl mluvit do budoucích obchodních dohod unie.

Sama Mayová má s proslovem o své představě budoucích vztahů s EU vystoupit v pátek. Podle zdroje z jejího okolí, který citoval bulvární deník The Sun, hodlá předsedkyně vlády přijít s vlastním "protiplánem" týkajícím se cel, aby zamezila "brexitovému puči".

Média spekulovala také o tom, že vláda by mohla zcela změnit svůj názor na celní unii. Mluvčí Mayové to ale dnes vyloučil.

Podle většiny konzervativců by Británie po brexitu v případě setrvání v celní unii nemohla vyjednat vlastní obchodní dohody s rychle rostoucími ekonomikami, jako je Čína nebo Indie. Právě uzavření takových dohod se třetími zeměmi označují zastánci brexitu za jednu z největších potenciálních výhod odchodu z EU.

Vyjasnění pozice labouristů je významné proto, neboť parlament hraje v brexitových jednáních důležitou roli. Mayová a její menšinová vláda se musí opírat o křehkou podporu severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) a část konzervativních poslanců s labouristy souhlasí v tom, že země by měla po brexitu zůstat v celní unii. Pokud by se tito rebelové v parlamentu přidali při klíčovém hlasování na jaře k opozici, znamenalo by to pro Mayovou, jejíž pozice je dlouhodobě vratká, velkou porážku. "Bude se lámat chleba," konstatoval už v neděli hlavní brexitový stratég labouristů Keir Starmer.

Témata:  Brexit Jeremy Corbyn EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy