Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii mezi ruskými žoldnéři bojují i Ukrajinci

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Kyjev - Na syrském bojišti jsou mezi žoldnéři ruské Vagnerovy soukromé vojenské společnosti nasazeny i téměř čtyři desítky Ukrajinců - a nejde jen o separatisty z Donbasu na východě Ukrajiny, píší média.

Uvedl to dnes list Ukrajinska pravda s odvoláním na poznatky ukrajinské tajné služby SBU, které se prý podařilo získat údaje o dvou tisícovkách žoldnéřů Vagnerovy společnosti, která válčila i v Donbasu.

„SBU má informace, že při vytváření Vagnerova kontingentu pro Sýrii vytvořili samostatnou jednotku lidé pocházející z Ukrajiny," řekl Rádiu Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) Ihor Huskov, šéf kanceláře ředitele SBU. Jednotka Karpaty prý byla původně cvičena jako záškodnická skupina, která měla působit v týlu ukrajinské armády, nakonec ale byla poslána do Sýrie.

Mychajlo Polynkov, kteří dříve válčil v řadách separatistů, tvrdí, že Ukrajinci představují „útočné jádro" žoldnéřů a že tyto lidi s bojovými zkušenostmi z Donbasu posílají na syrském bojišti na nejhorší místa. Podle SBU v Sýrii přišli o život nejméně tři ukrajinští žoldnéři v ruských službách: Eduard Prichoďko (48), Oleksandr Konašenkov (27) a Oleksandr Kyjaško (23) byli zabiti ještě v roce 2016. Kolují ale pověsti, že jen při osvobozování Palmýry z rukou Islámského státu bylo zabito 11 Ukrajinců.

Ukrajince při vstupu do ruských služeb mohou motivovat jejich problémy se zákonem ve vlasti, ale i výdělky: vojín si ve Vagnerově společnosti přijde měsíčně na 240.000 rublů (asi 88.000 Kč), i když Ukrajincům prý dávají jen 100.000 až 150.000 (asi 37.000 až 55.000 Kč). Možná také proto, že je údajně verbují ve věznicích.

List ale neuvádí, zda nějací ukrajinští žoldnéři přišli o život po boku svých ruských spolubojovníků při americkém náletu 7. února na uskupení provládních vojsk v Sýrii, útočící na americké spojence. Po tomto náletu byla i Moskva nucena oficiálně připustil, že v Sýrii jsou také Rusové, kteří nejsou nasazeni v rámci pravidelné ruské armády.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy