Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nositelky Nobelovy ceny za mír viní Su Ťij ze zodpovědnosti za genocidu Rohingů

SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Dháka - Bývalá barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij čelí tvrdé kritice. Tři nositelky Nobelovy ceny za mír ji dnes obvinily z odpovědnosti za genocidu menšinového muslimského etnika Rohingů v Barmě.

Na tiskové konferenci v bangladéšské metropoli Dháce vystoupily Íránka Širín Ebadíová, Mairead Maguireová ze Severního Irska a Jemenka Tavakkul Karmánová. Ještě před tím však navštívily uprchlický tábor Rohingů v Bangladéši.

Su Ťij "je přímo zodpovědná za zločiny spáchané proti muslimským Rohingům," prohlásila poté Ebadíová, kterou citovala agentura DPA. Karmánová Su Ťij, která je nyní neformální šéfkou barmské vlády,  vyčetla, že světu neřekla pravdu o tom, co se v Barmě kolem Rohingů děje. "Měla by se vzpamatovat a tuto genocidu zastavit," dodala jemenská mírová aktivistka.

Z barmského Arakanského státu do sousedního Bangladéše uprchlo za půl roku 688.000 Rohingů před krvavým tažením, které proti nim zahájila barmská armáda, když rohingští povstalci loni 25. srpna zaútočili na řadu stanovišť barmské policie. Mnozí z uprchlíků přitom popsali, jak barmští vojáci a policisté vraždili a znásilňovali rohingské civilisty a vypalovali rohingské vesnice.

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) uvedla, že Barma pomocí buldozerů srovnala se zemí nejméně 55 vesnic, z nichž rohingští obyvatelé během násilností uprchli. Celkem už podle organizace bylo v zemi zlikvidováno 362 vesnic této menšiny.

Su Ťij stála léta v čele barmského disentu a až do roku 2010 strávila celkem 15 let v domácím vězení. Nyní 72letá politička se tak stala symbolem boje za svobodu a proti útlaku. Obránci lidských práv tvrdí, že jí vedená vláda brání vyšetřovatelům OSN a dalším nezávislým pozorovatelům v přístupu do konfliktní zóny.

Témata:  Aun Schan SuŤij Barma Rohingové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy