Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Způsob vraždy novináře Kuciaka měl být varováním, píše se v Německu

Média, ilustrační fotografie
Média, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín/Bratislava/Brusel - Způsob, jakým byl zavražděn slovenský investigativní novinář Ján Kuciak, měl být podle německého listu Die Welt varováním pro ostatní novináře, kteří píší o věcech, které se někomu nelíbí. Evropská komise (EK) chce prověřit, jak se na Slovensku nakládá s evropskými dotacemi na zemědělství a zda nejsou zneužívány.

Die Welt dnes vyšel s velkým černobílým titulkem "Jak italská mafie vyváděla evropské peníze," který odkazuje na téma, jemuž se novinář před smrtí věnoval.

V hlavním článku na titulní straně se deník zabývá tím, co Kuciakův případ znamená. Připomíná, že poslední rok v tureckém vězení strávil jeho vlastní dopisovatel Deniz Yücel. "Byl symbolem pro to, jaká rizika podstupují ti, kdo pracují pro pravdu," píše list. "Případ dobře dopadl. Deniz Yücel je svobodný. Ján Kuciak je mrtvý," pokračuje list a připomíná, že mladý novinář byl zavražděn spolu se svou snoubenkou Martinou Kušnírovou.

"Vedle těl zavražděných položili vrahové projektily smrtících kulek. Mělo to být varování. Varování dalším novinářům, kteří píšou něco, co se určitým lidem nelíbí," míní Die Welt. Pravděpodobné podle něj je, že za vraždou stojí "nepřátelé svobody, lidé, kteří mají tolik strachu z nepříjemných pravd, z novinářů, že kvůli tomu brutálně vraždí".

List připomíná i témata, na nichž Kuciak v posledních měsících pracoval. On ani jeho kolegové se přitom nenechali nikdy zastrašit. "Teď musel Ján Kuciak za tento postoj zaplatit svým životem," konstatuje Die Welt.

Jedním z mála útěšných aspektů této tragédie je to, že řada evropských médií nyní zveřejnila nedokončené Kuciakovy texty o činnosti italské mafie na Slovensku. "Stal se tak pravý opak toho, co vrazi zřejmě chtěli: Rešerše a jejich výsledky nejsou potlačeny, ale maximálně šířeny. Pravděpodobnost, že díky tomu budou vrazi a jejich machinace odhaleni, výrazně stoupla," míní list.

Podle slovenských médií může Kuciakova vražda souviset s jeho prací na případu údajného zapojení italské mafie do zneužívání peněz z evropských soudů na východním Slovensku. "Podíváme se teď na ten případ důkladně," řekl eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger listu Die Welt. Považuje za možné, že evropské zemědělské dotace na Slovensku byly zneužity "ke kriminálním účelům". "Za několik týdnů budeme mít jasno o finančních tocích a možném zneužití," dodal.

V rozhovoru kritizoval také "přední politiky na Slovensku", kteří se podle něj uchýlili ke "všeobecnému plísnění médií". Zároveň ale zdůraznil, že má komise plnou důvěru ve slovenské úřady a jejich schopnost případ vraždy novináře a jeho snoubenky vyšetřit.

Případem vraždy slovenského novináře se hodlá zabývat rovněž Evropský parlament, který Kuciaka už na začátku středeční plenární schůze uctil minutou ticha. "Chceme, aby se případ zavražděného slovenského novináře dostal na pořad jednání Evropského parlamentu a abychom za dva týdny na plénu (ve Štrasburku) debatovali o svobodě médií na Slovensku," řekl předseda zahraničního výboru EP David McAllister.

Slovenské úřady člen německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) McAllister vyzval, aby "čin vyšetřily a lidi, kteří ho mají na svědomí, pohnaly k zodpovědnosti". Skutečnost, že v EU může být novinář zavražděn kvůli své práci označil europoslanec za šokující.

Témata:  Die Welt Slovensko Ján Kuciak média

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy