reklama

"Několik měsíců pozorujeme, že (ruská skupina) APT28 cíleně napadá ministerstva zahraničí a obrany v Evropské unii a snaží se získat přístup do chráněných systémů," uvedl Read pro list Die Welt.

Právě dvojice těchto ministerstev se podle německých médií dotkl i útok na spolkovou republiku. Hackerům se při něm podařilo dostat do speciálně zabezpečené sítě německé vlády, která slouží k výměně informací mezi vládními i bezpečnostními úřady. Podle ministerstva vnitra se útok, který mohl trvat celý rok, podařilo dostat pod kontrolu. Údajně se při něm hackerům nepodařilo získat velké množství dat.

Německé úřady - stejně jako instituce dalších zemí - čelily hackerským útokům i v minulosti. Například v roce 2015 se terčem stal Spolkový sněm. Za tímto i nynějším útokem podle německých bezpečnostních činitelů stojí nejspíš ruští hackeři ze skupiny APT28.

Americký expert Read je přesvědčen o tom, že APT28 není žádná běžná hackerská skupina, která si chce jen vydělat peníze. Výběr cílů, použité metody i výdrž skupiny jsou podle něj jasné indicie svědčící o tom, že je financována státem a spolupracuje se státními úřady. Jaká tajná služba za APT28 stojí, není ještě jasné, ale podíl ruských úřadů na její činnosti považuje Read za jistý. Ruští činitelé dlouhodobě takové aktivity popírají.