Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA začíná proces s vdovou po střelci, který na Floridě zabil 49 lidí

Omar Mateen zabil v Orlandu 49 lidí
Omar Mateen zabil v Orlandu 49 lidí
Foto: myspace.com

Washington - Výběrem poroty dnes ve Spojených státech začal soudní proces s vdovou po střelci Omaru Mateenovi, který před dvěma lety v gayklubu v Orlandu na Floridě zabil 49 lidí a kterého při zásahu policie zastřelila.

Mateenova manželka Noor Salmanová podle obžaloby svému muži pomáhala, ta ale takové jednání popírá. Mateen během útoku zavolal na policii, které sdělil, že jedná jménem teroristické organizace Islámský stát.

Jakmile bude porota vybraná, začne případ projednávat. Soudce podle agentury AP odhaduje, že proces potrvá zhruba pět týdnů. Salmanová je obžalována z bránění průchodu spravedlnosti a z podpory zahraniční teroristické organizace. Vdova, která je v souvislosti s masakrem jedinou obžalovanou, obvinění popírá a tvrdí, že o mužově úmyslech nic nevěděla.

Obžaloba argumentuje textovou zprávou, kterou Salmanová poslala manželovi osm hodin před krveprolitím. V ní uvedla, že kdyby volala jeho matka a zvala je ten večer na večeři, ať řekne, že již přijal pozvání od svého kamaráda Nema a že ona chce být doma. V SMS také napsala, že se po něm matka sháněla.

Témata:  Omar Mateen (vrah z Orlanda USA - 12.6.2016) střelba v nočním klubu ve městě Orlando

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy