reklama

Když o velké koalici sociální demokraté rozhodovali v roce 2013, zúčastnilo se jejich referenda téměř 78 procent. Pro vládu pod vedením Merkelové jich tehdy byly více než tři čtvrtiny, respektive 76 procent. Vzhledem k tomu, jaké vášně uvnitř SPD hlasování vzbuzuje letos, mohla by být účast ještě vyšší.

Jak je strana rozdělená, ukázalo už lednové hlasování jejího sjezdu, o tom, zda koaliční rozhovory vůbec zahájit. Pro bylo tehdy jen 56 procent delegátů. U celé členské základny přitom účast na další vládě vedené Merkelovou rozhodně nemusí mít větší podporu. Ukázala to i cvičná hlasování některých místních buněk, kde se často pro velkou koalici vyslovovala jen menšina členů.

Mezi hlavní důvody patří přesvědčení, že se SPD v koalici s CDU/CSU nemůže dostatečně profilovat, a také obava řady straníků z toho, že by sociální demokracie v již třetí velké koalici za poslední čtyři volební období znovu oslabila.

Hlasovat mohli sociální demokraté od 20. února. V sobotu kolem 17:00 SEČ pošta všechny jejich hlasy doručí do centrály sociální demokracie v Berlíně, kde za pomoci 120 dobrovolníků i automatů, které zvládnou otevřít 20.000 dopisů za hodinu, začne jejich sčítání. Výsledek má být znám v neděli v 09:00 SEČ.