Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Emmanuel Macron připomněl po italských volbách "brutální kontext" migrace

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž/Řím - Francouzský prezident Emmanuel Macron v prvním komentáři k italským parlamentním volbám uvedl, že je potřeba brát v potaz kontext "silného migračního tlaku", kterému Itálie čelila. Nyní bude čekat na rozhodnutí o tom, kdo bude pověřen sestavením vlády.

Středopravá koalice získala přes 37 procent hlasů. Překvapením voleb je vítězství Ligy severu nad Berlusconiho stranou. Jako nejsilnější jednotlivá strana z voleb vzešlo populistické protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) s 32 procenty hlasů. Formace levého středu kolem vládnoucí Demokratické strany získala 23 procent hlasů.

"Uvědomuji si, že ve světě, v němž žijeme, můžete bránit krásné ideály, ale nemůžete je bránit a při tom pomíjet brutalitu kontextu," citovala Macrona agentura AFP. "A Itálie nepochybně trpěla měsíce a měsíce pod tlakem migrace. Tento velmi silný tlak migrace je kontextem, na nějž bychom měli pamatovat," pokračoval.

K výsledkům se francouzský prezident zatím vyjadřovat nechtěl a bude očekávat rozhodnutí svého italského protějška Sergia Mattarelly ohledně sestavování vlády.

Německo v momentě, kdy ještě v Itálii nebyly sečteny všechny hlasy, popřálo úspěch "těm, na nichž leží odpovědnost ohledně vytvoření stabilní vlády". "V principu člověk přeje každému, aby to zabralo méně než šest měsíců," řekl novinářům mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. Jde prý nejen o blaho Itálie, ale také o blaho "naší společné Evropy".

Euro v reakci na výsledky italských voleb oslabuje. K americkému dolaru se propadlo pod 1,23 USD a blíží se sedmitýdennímu minimu. Ekonomové se obávají, že třetí největší ekonomika eurozóny nyní bude čelit dlouhému období politické nejistoty, když žádné z uskupení nezískalo většinu.

Témata:  Francie Německo EU Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy