Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli brexitu se budou EU a Británie vzájemne vzdalovat, varuje Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Lucemburk - Jedinou možností, jak by po odchodu Británie z EU mohly vypadat obchodní vztahy společenství s Londýnem, je dohoda o volném obchodu. V Lucemburku to dnes řekl "prezident EU" Donald Tusk. Budoucí obchodní uspořádání podle něj vzájemný obchod v žádném případě neusnadní, ale zkomplikuje a bude "pro nás všechny dražší".

"Kvůli brexitu se budeme navzájem vzdalovat," řekl Tusk na společné tiskové konferenci s lucemburským premiérem Xavierem Bettelem. "Ve skutečnosti to bude první dohoda o volném obchodu v dějinách, která ekonomické svazky rozvolní, místo aby je utužila," dodal Tusk.

Připomněl, že britská premiérka Theresa Mayová minulý týden potvrdila, že země nechce setrvat v jednotném trhu ani v celní unii. Jedinou možností je tak podle Tuska dohoda o volném obchodu, podobná té, jakou unie uzavřela s Kanadou.

Tusk v Lucemburku představil návrh textu, se kterým chce Brusel vstoupit do jednání o podobě budoucích vztahů s Británií, včetně těch obchodních. Tyto rozhovory dosud oficiálně nezačaly. Diskuse s Londýnem se zatím týkaly pouze přípravy "rozvodové" dohody, jejímiž stěžejními body jsou účet za brexit, práva občanů EU v Británii po brexitu a režim na hranici mezi Irskem a Severním Irskem.

Témata:  Donald Tusk Brexit EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy