Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě se zpožďovaly hodiny, může za to spor mezi Srbskem a Kosovem

hodiny
hodiny
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Kvůli nedostatečným dodávkám elektřiny z Kosova kolísala frekvence v celé síti, což od poloviny ledna způsobovalo zpožďování některých měřičů času. Týká se to například radiobudíků, hodin na mikrovlnkách nebo na topeních.

Lidé, kteří v posledeních týdnech chvátali do práce kvůli zpožďenému elektrickému budíku, možná spílali svému přístroji neprávem. Za neobvyklé zpožďování elektrických hodin v domácnostech po celé Evropě mohl spor správců rozvodné sítě v Srbsku a Kosovu.

Zpoždění způsobené kolísáním v síti mohlo nabrat až šest minut. Uvedl to web BBC s odkazem na asociaci Entso-e sdružující provozovatele sítí ze tří desítek zemí Evropy včetně Česka. 

Vztahy Srbska s Kosovem jsou napjaté již od doby kosovského vyhlášení nezávislosti před deseti lety. Jednou z řady sporných oblastí je i sdílení rozvodné sítě.

Srbsko má podle Entso-e povinnost zajistit plynulou dodávku do sítě, když Kosovo nestačí vyrábět dostatek elektřiny, jako tomu bylo v prvních měsících letošního roku. Kvůli sporům však Srbsko nezasáhlo a frekvence začala kolísat. Tento týden by se měla situace vracet k normálu, neboť Kosovu se podařilo vyprodukovat dostatek elektřiny.

Témata:  čas Kosovo Srbsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy