Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Západním břehu Jordánu byl zastřelen palestinský mladík

Situace v Gaze po izraelských náletech
Situace v Gaze po izraelských náletech
Foto: unmultimedia.org

Nábulus - Devatenáctiletý Palestinec byl dnes zastřelen při střetu mezi Palestinci a izraelskými osadníky na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Z vyprovokování incidentu mezi židovskými osadníky s obyvateli sousední palestinské vesnice se navzájem obviňují obě strany. Kromě zabitého mladíka byla zraněna další osoba a podle palestinských úředníků není jasné, zda byli střeleni izraelskými vojáky, kteří na místě zasahovali, nebo osadníky.

V osadách na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě, které jsou domovem pro více než 2,6 milionu Palestinců, žije asi 550 tisíc Izraelců.

Napětí v regionu vzrostlo od oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa z počátku prosince, ve kterém uznal sporný Jeruzalém za hlavní město Izraele. Trumpova změna v americké politice rozzlobila Palestince, kteří se snaží o vytvoření nezávislého státu, jenž by zahrnoval východní Jeruzalém, Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy.

Témata:  Gaza Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Jordánsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy