Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zřícené letadlo společnosti EgyptAir se pořád nedaří nalézt. Nevysílá žádný signál

Airbus A320 společnosti Egypt Air
Airbus A320 společnosti Egypt Air
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Káhira - Pátrání po airbusu egyptských aerolinek je stále bezvýsledné. Ze stroje, který minulý týden s 66 lidmi na palubě spadl do Středozemního moře, nebyl zachycen žádný nový signál.

Některé sdělovací prostředky ve čtvrtek tvrdily, že se podařilo zachytit radiové signály, které mohou pomoci najít skříňky se záznamy o letu. Odborníci na létání se ale k této zprávě vyjádřili už ve čtvrtek skepticky.

Ze čtvrtečních zpráv vyplývalo, že radiový signál pocházel ze zařízení, jež vysílá informace o poloze letadla (ELT - emergency locator transmitter). Většinou bývá umístěn v zadní části letounu a zachycení jeho signálu umožňuje zúžit oblast pátrání.

Tyto radiové signály jsou schopné zachytit satelity používané při mezinárodním pátrání nebo záchranné operaci v případě letecké nehody. ELT je oddělen od lokátorů spojených s černými skříňkami. Ty vysílají signály akustické navržené tak, aby byly snáze zachytitelné i pod vodou.

Zdroj, který oslovila agentura Reuters, dnes řekl, že radiový signál byl zachycen v den pádu letadla, tedy 19. května, a od té doby žádná nová informace o poloze stroje není.

Při hledání troskách pomůže loď francouzského námořnictva Laplace, která má na palubě zařízení specializované na pátrání v mořské hlubině.

Témata:  zřícení letadla Egypt Air

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy