Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyřeší se záhada pádu letadla EgyptAir? Záznamy hlasů jsou uchovány

Airbus společnosti Egypt Ait
Airbus společnosti Egypt Ait
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Záznamy z nahrávání rozhovorů v kabině letadla EgyptAir jsou již zcela v pořádku a bude možné je analyzovat. Stroj na trase Paříž-Káhira se zřítil 19. května do Středozemního moře a nikdo z 66 osob na palubě nepřežil.

"Výsledky testů jsou uspokojivé. Je možné číst záznamy z paměťové jednotky CVR (pro nahrávání hlasů v kokpitu)," sdělili dnes egyptští vyšetřovatelé ve Francii, kde stav paměťových jednotek z černých skříněk prověřují francouzští odborníci. Analyzovat záznamy černých skříněk hodlají až v Káhiře, kam se po jejich kontrole a opravě ve Francii brzy vrátí.

Jako první byla opravena jednotka se záznamy o technických parametrech letu. "Podle předběžných informací je na letovém záznamníku zachycen celý let. Údaje potvrzují informace ze systému ACARS o kouři na toaletě a v zařízení letadla," uvedli ve středu egyptští vyšetřovatelé v prohlášení.

Pilot stroje se hlásil naposledy, když opouštěl řecký vzdušný prostor, ale o žádných potížích se nezmínil. Spekulace o možném teroristickém útoku, které vyvstaly hlavně v Egyptě, nepotvrdila žádná skupina, která by se k akci přihlásila. Francie, která měla na palubě letounu více občanů, se přiklání k technické závadě.

Témata:  zřícení letadla Egypt Air

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy