reklama

Perská redakce má problémy od roku 2009, kdy se v Íránu konaly prezidentské volby a Írán tehdy obvinil cizí země z vměšování. Kampaň, jejíž součástí je zastrašování, hrozby, zatýkání příbuzných a zákazy vycestovat, Teherán stupňuje.

BBC chce svůj požadavek přednést v Radě OSN pro lidská práva v Ženevě. "BBC se rozhodla k bezprecedentnímu kroku a obrací se na OSN, protože její vlastní pokusy přimět íránské úřady, aby přestaly s trýzněním, zůstaly bez odezvy," sdělil generální ředitel BBC Tony Hall.

BBC uvádí, že přes 30 pracovníků její perské redakce bylo v situaci, kdy jim v Íránu zemřeli nejbližší příbuzní a oni nemohli odjet na pohřeb. Všichni mají obavy, že budou po příletu do Teheránu zatčeni.

Jedna se zaměstnankyn byla přes internet vyzvána, aby přestala pro BBC pracovat, nebo aby začala podávat informace o svých spolupracovnících, chce-li, aby byla propuštěna její 27letá sestra. Zadržena byla při jednom nočním zátahu v rodinném domě v Íránu a od té doby je ve věznici Evín. "Když jsem odmítla, dali sestru na 17 dní na samotku," sdělila zaměstnankyně BBC, která si konverzaci s íránskými agenty nahrála.

Moderátorce redakce v anonymním e-mailu někdo doporučil, aby z BBC odešla s upozorněním, že pisatelé vědí, kam chodí její desetiletý syn do školy.

Írán obvinil 152 současných i bývalých zaměstnanců a přispěvatelů perské redakce ze "spiknutí ohrožujícího národní bezpečnost". Bylo zahájeno vyšetřování, mnoha žurnalistům byl zabaven majetek.