Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tálibán projevil zájem o jednání s vládnou, Mattis letí do Afghánistánu

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kábul - Tálibán projevil zájem o jednání s Kábulem, které by mohlo ukončit šestnáct let trvající válku v zemi. Při cestě na předem neohlášenou návštěvu Afghánistánu to dnes řekl šéf Pentagonu Jim Mattis.

"V Tálibánu jsou malé skupiny, které se o to začínají zajímat nebo které projevily zájem jednat. Nemusí to znamenat, že jde o celý Tálibán. Existují ale složky Tálibánu s jasným zájmem hovořit s afghánskou vládou," poznamenal americký ministr obrany Mattis,

Připomněl, že USA v poslední době zvýšily pomoc afghánské armádě a výrazně posílily letecké útoky proti Tálibánu ve snaze přivést povstalce k jednacímu stolu. Cílem bylo podle Mattise přesvědčit rebely, že nemohou vyhrát.

Protivládní hnutí ale kontroluje velké oblasti země, v afghánském vedení nepanuje jednota a tisíce afghánských vojáků i civilistů každoročně umírají. Mírovou konferenci o Afghánistánu má koncem března hostit Uzbekistán. Očekává se, že její účastníci vyzvou k přímému jednání mezi ozbrojenými povstalci a vládou.

Mattis naznačil, že americká vláda přímo jednat s Tálibánem nebude. "Chceme, aby úsilí o usmíření vedli a řídili Afghánci," konstatoval ministr. Cílem jeho cesty do Kábulu je prý jak posoudit situaci na bojišti, tak i seznámit se s kroky vedoucími k míru.

Témata:  Tálibán Afghanistán USA James Mattis

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy