Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečná hra syrských povstalců. Spustí v Sýrii rusko-americkou válku?

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov tvrdí, že povstalci v Sýrii připravují provokační akci s chemickými zbraněmi, aby se zdůvodnil chystaný útok USA na vládní cíle v Damašku. Ruská armáda podle Gerasimova na případnou americkou akci zareagují protiútokem.

O možnosti útoku se v pondělí zmínila americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová. Gerasimov dnes řekl, že pokud budou ohroženy životy ruských vojáků v Sýrii, odpoví Rusko protiútokem. Haleyová o případném americkém zásahu mluvila v souvislosti s tím, že se nedaří zastavit útoky na syrské civilisty. Gerasimov také uvedl, že připravovaná provokace má Washingtonu posloužit k obvinění syrské armády z použití chemických zbraní.

"Spojené státy chtějí dodat takzvaný důkaz o smrti mnoha civilistů jako důsledek chyby syrské vlády a ruského vedení, které ji podporuje. Za to Washington plánuje raketový a bombový útok na vládní čtvrť v Damašku," řekl Gerasimov. Upozornil, že v objektech syrského ministerstva obrany jsou i ruští vojáci. "Budou-li ohroženy životy našich vojáků, ruská armáda odpoví odvetnou akcí na rakety i na odpalovací objekty," řekl Gerasimov.

"Případný útok (na Sýrii) bude mít vážné důsledky. Paní Haleyová by si měla uvědomit, že jedna věc je zneužívat nezodpovědně mikrofon v Radě bezpečnosti OSN, a druhá to, že ruská a americká armáda si prostřednictvím svých komunikačních kanálů sdělují, co udělat lze a co se udělat nesmí. Koalice, jíž USA velí, o tom dobře ví," řekl dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Prohlásil dále, že západní partneři, kteří mají kontakty se skupinami působícími ve východní Ghútě, nevyužili svého vlivu k tomu, aby tyto skupiny přinutili zastavit útok na civilisty. Pondělní sdělení Haleyové, že Američané předloží RB OSN novou rezoluci o Sýrii, podle ministra dokazuje neschopnost USA prosadit plnění předchozí rezoluce (o příměří).

Washington kritizuje Damašek za útoky na východní Ghútu, kde je v obležení na 400.000 civilistů. Podle Moskvy a syrské televize dnes z východní Ghúty odešla první skupina asi 100 civilistů.

Zástupce povstalecké skupiny Džajš al-Islám řekl, že skupina odešla na základě dohody o evakuaci lidí, kteří potřebují ošetřit. Skupina působí ve východní Ghútě. Zprávu o dohodě o evakuaci potvrdil syrský Červený půlměsíc, který je připraven evakuaci zajistit. Podle Džajš al-Islám budou nemocní a jejich doprovod dopraveni k přechodu do Damašku, který leží severně od města Dúmá, což je největší město ve východní Ghútě. Hlavní mluvčí této skupiny ale vyloučil, že by se z východní Ghúty stáhli také bojovníci jeho organizace.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii U.S. AIR FORCE Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy