Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbsko je připraveno ke kompromisu o Kosovu, oznámil prezident Vučič

Srbská vlajka
Srbská vlajka
Foto: Pixabay

Bělehrad - Srbský prezident Aleksandar Vučić dnes v Bělehradu jednal se zástupcem americké diplomacie Wessem Mitchellem. Prohlásil, že Srbsko je připraveno ke kompromisu ohledně Kosova.

"Největší překážkou na naší cestě do Evropské unie je situace Kosova. Proto je Srbsko připraveno diskutovat o možných kompromisech," řekl Vučić. "Můžeme přijmout pouze kompromis (...), ne ponížení našeho národa," dodal.

Mitchell se na ministerstvu zahraničí zabývá evropskými záležitostmi a podle agentury AP uvedl, že Spojené státy chtějí spory na západním Balkáně pomoci vyřešit. Nyní je k tomu podle něj mimořádně vhodná doba. Před Srbskem Mitchell navštívil Kosovo a Makedonii. Vučić v prosinci agentuře Bloomberg sdělil, že do dubna předloží návrh urovnání vztahů s Kosovem.

Bývalá jihosrbská provincie Kosovo vyhlásila s podporou Západu jednostrannou nezávislost na Srbsku 17. února 2008. Bělehrad, zaštítěný Moskvou, ji ale nikdy neuznal a snaží si zachovat vliv hlavně na severu země, kde žije srbská menšina.

Vučić dříve tvrdil, že kosovští vůdci chtějí na Srby v Kosovu zaútočit. Kosovský prezident Hashim Thaçi zase vyjádřil obavu, že Srbsko má v plánu obsadit část severního Kosova.

Témata:  Srbsko Kosovo Aleksandr Vučič

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.