reklama

Kromě vypovězení diplomatů Británie zruší také plánované schůzky s Rusy na nejvyšší úrovni včetně pozvání ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Členové vlády ani královské rodiny také nepojedou na mistrovství světa ve fotbale, které se bude v Rusku konat v létě.

Další oznámená opatření vůči Rusku se týkají možného zmrazení ruských státních aktiv a posílení možností uvalovat sankce za porušování lidských práv. Londýn se v souvislosti s kauzou zabývá také svou energetickou bezpečností a po zemním plynu se ohlédne i jinde než v Rusku.

Případem se zabývala ve středu Rada bezpečnosti OSN. Velvyslankyně USA Nikki Haleyová ve svém vystoupení obvinila Rusko z odpovědnosti za Skripalovu otravu. Její ruský kolega Vasilij Něbenzja vyslovil podezření, že Británie je nejpravděpodobnějším zdrojem použité nervově paralytické látky Novičok, která byla proti Skripalovi použita.

Případ by se mohl příští týden podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska dostat i mezi témata summitu EU. Evropská unie se podle německé kancléřky Angely Merkelové k útoku vyjádří ve společném postoji. Politička ale dodala, že nelze s Rusy přerušit všechny kontakty. Český premiér Andrej Babiš považuje vyhoštění diplomatů za velice nepříjemnou záležitost.

Bývalý ruský agent Andrej Lugovoj, který je podezřelý z toho, že v roce 2006 otrávil v Londýně jiného bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který přeběhl k Britům, řekl, že britská prohlášení v případu otravy exšpióna v britských službách Sergeje Skripala jsou provokací.