Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za útokem na Skripala je Rusko, je přesvědčen Západ

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Británie, USA, Francie a Německa se ve společném prohlášení shodly, že za útokem na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru stálo Rusko. Zároveň vyzvaly Moskvu, aby poskytla Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) úplné informace o chemickém programu na vývoj látky Novičok.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes poprvé od útoku navštívila Salisbury, aby se tam sešla s příslušníky bezpečnostních složek a místními obyvateli, z nichž mnozí jsou z události v šoku a omezují nákupy v blízkosti míst možné kontaminace z obav o svoje zdraví. Mayová podle agentury AFP vyzdvihla podporu, které se Británii dostalo ze zahraničí. "Stalo se to ve Spojeném království, ale mohlo se to stát kdekoli jinde. Proti tomu jsme jednotní," prohlásila.

"My, představitelé Francie, Německa, Spojených států a Spojeného království, jsme zděšeni útokem proti Sergejovi a Juliji Skripalovým v Salisbury ve Spojeném království 4. března 2018," stojí ve společném prohlášení. Neexistuje podle něj "žádné přesvědčivé alternativní vysvětlení", než že za útokem stojí Rusko. Neochota odpovědět na britskou žádost o vysvětlení "dál podtrhuje zodpovědnost" Moskvy.

Program na vývoj Novičoku měla armáda v Sovětském svazu v 70. a 80. letech minulého století. Právě nervově paralytická látka podle Mayové otrávila Skripala a jeho dceru.

"Toto použití armádní nervové látky - typu, který byl vyvinut Ruskem - představuje první útočné použití nervové látky v Evropě od druhé světové války," uvedli francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová, americký prezident Donald Trump a Mayová v prohlášení.

"Je to útok na suverenitu Spojeného království a jakékoli takové užití ze strany státu je jasným porušením úmluvy o chemických zbraních a mezinárodního práva. Ohrožuje to bezpečnost náš všech," dodali představitelé čtyř zemí.

Témata:  Sergej Skripal Německo Francie Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.