Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve východní Ghútě pokračuje evakuace, odešlo už 12 tisíc lidí, oznámil Lavrov

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Astana/Damašek - Ze syrské východní Ghúty podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova dosud odešlo přes 12.000 lidí a evakuace pokračuje.

Lavrov to dnes řekl na setkání se svými protějšky z Turecka a Íránu v Astaně. Z východní Ghúty jsou hlášeny útoky proti městu Sakba. O život při nich podle exilové Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) přišlo nově deset lidí.

SOHR ve čtvrtek uvedla, že z východní Ghúty odešlo přes 20.000 osob. Je to poprvé, co z této oblasti, již dosud ovládala opozice Damašku a radikální skupiny, začali civilisté odcházet ve větším počtu.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v Astaně řekl, že situace ve východní Ghútě se blíží katastrofě a útoky na ni musejí skončit.

SOHR dnes oznámila, že boje pokračují a nově v nich přišlo o život deset civilistů. SOHR tvrdí, že ruská letadla po čtvrteční půlnoci zaútočila na na město Sakba, které je ve východní Ghútě.

Témata:  Sýrie Syrská krize Sergej Lavrov ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy