Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozvodová dohoda? O přechodném období po brexitu by mohlo být jasno být příští týden

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Vyjednávači Evropské unie a Británie by se mohli už v příštích dnech domluvit na podobě přechodného období po britském odchodu z EU na jaře 2019.

Novinářům to dnes řekl o stavu jednání informovaný diplomat.

Otázka přechodného období je však jen částí vyjednávání o "rozvodové dohodě", tedy podobě samotného brexitu. Tam jsou postoje Londýna a sedmadvaceti zemí EU velmi vzdálené, především kvůli trvajícímu rozdílnému pohledu na řešení situace kolem irské hranice. A bez vyjednání této smlouvy tak ani domluva o přechodném období platit nezačne.

Vyjednávání budou podle diplomatů pokračovat celý víkend, právě tyto rozhovory by mohly přinést průlom v otázce přechodného období.

To má být časově omezené, nejspíš od brexitu na konci března 2019 do konce roku 2020 a strany se zatím nemohly shodnout na věcech jako je zaručení práv občanů EU a několika dalších okruzích.

Pokud se ale přes víkend najde kompromis či se k němu strany výrazným způsobem přiblíží, je možné, že v pondělí věc přijede do Bruselu stvrdit šéf britského vyjednávacího týmu David Davis, uvádějí diplomaté.

Témata:  Brexit EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy