Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský pilot viněný ze sestřelení MH17 byl nalezen mrtvý se střelnou ránou v těle

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Foto: Dutch Safety Board

Kyjev - Bývalý ukrajinský pilot Vladislav Vološin, kterého Moskva obviňovala ze sestřelení letu MH17 nad Donbasem, byl nalezen doma mrtvý se střelnou ránou v těle. Ukrajinské úřady případ vyšetřují jako vraždu, i když první zprávy naznačují, že si vzal život sám a že měl sebevražedné shody.

Vološin (29) byl pilotem letounu Su-25 ukrajinského letectva v době vyhrocené fáze konfliktu na separatistické východní Ukrajině. Tehdy byl sestřelen také Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines. Vološin však tvrdil, že 17. července 2014, kdy se neštěstí odehrálo, žádný let neabsolvoval. Vološin odešel z ukrajinského letectva v roce 2016, protože tvrdil, že ze služebního platu neuživí své dvě děti. Vološin byl teď nalezen mrtvý ve svém domě ve městě Mikolajiv.

Vološin ujišťoval, že boeing, který letěl z Amsterodamu do Kuala Lumpuru, nesestřelil. "Bývalý kolega z armády jménem (Jevgenij) ) Agapov, strojní inženýr, nepravdivě svědčil proti mně," stěžoval si loni v dokumentu BBC.

Agapov údajně tvrdil že Vološinův letoun nesl střely pro letecké souboje, zatímco Vološin trval na tom, že létal pouze se střelami určenými k zasahování pozemních cílů. Navíc prý absolvoval let, o němž hovořil Agapov, nikoli 17. července, ale 23. července. V jeho tvrzeních ho podpořil i představitel ukrajinské tajné služby SBU Markijan Lubkivskyj, zatímco Vyšetřovací výbor Ruska, který je obdobou amerického FBI, označil za věrohodné svědectví Agapova.

Tvrzení strojního inženýra jsou v rozporu se závěrem mezinárodního týmu vyšetřovatelů, že letadlo bylo sestřeleno raketovým systémem Buk pocházejícím z Ruska, a to z oblasti, kterou měli pod kontrolou proruští povstalci.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy