Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začala první evakuace z východní Ghúty, pro povstalce přijely autobusy

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - V syrské oblasti východní Ghúta dnes začala s několikahodinovým zpožděním první evakuace povstalců. Agentura APF informovala, že město Harasta už opustilo na 550 lidí, z toho 88 povstalců.

Ghúta leží v blízkosti Damašku a za poslední měsíc ji už z 80 procent opět ovládla syrská vládní vojska. Na základě dohody, kterou za zprostředkování Moskvy uzavřeli ve středu zástupci syrské vlády s povstalci ze skupiny Ahrár aš-Šám, by mělo ve dvou skupinách odejít z dvacetitisícového města Harasta asi 1500 bojovníků a na 6000 jejich rodinných příslušníků. Podle televize Al-Džazíra jsou mezi nimi i lidé, kteří potřebují lékařské ošetření.

Zpravodaj AFP dnes z místa referoval, že na okraj Harasty dorazila časně ráno asi desítka autobusů a že na místě jsou také ruští a syrští vojáci a několik sanitek. Začátek evakuace byl původně naplánován na 6:00 SEČ. Povstalci s rodinami se mají přesunout do provincie Idlib na severozápadě země. Tuto provincii ovládají různé povstalecké skupiny.

Součástí středeční dohody o evakuaci je i výměna zajatců. Agentura Reuters dnes s odvoláním na hnutí Hizballáh, které bojuje na straně syrského režimu, uvedla, že povstalci dnes propustili 13 vojáků výměnou za pět svých bojovníků.

Dosud oblast, která byla od roku 2013 v obležení vládních jednotek, opustilo podle ruské agentury RIA Novosti přes 90.000 lidí. Jen dnes odešlo podle této agentury už přes 5000 civilistů.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy