Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrskou Ghútu za poslední měsíc opustilo přes 105 tisíc lidí

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrskou oblast východní Ghúta, která leží v blízkosti Damašku a kterou za poslední měsíc už z 90 procent opět ovládla syrská vládní vojska, opustilo od konce února více než 105.000 lidí.

Jen během dneška odešlo již přes 700 civilistů, informovala agentura RIA Novosti.

Syrská armáda zahájila v únoru operaci s cílem získat oblast pod svou kontrolu. Rada bezpečnosti OSN sice 24. února schválila rezoluci o příměří v Sýrii, ale masový odchod civilistů umožnilo až rozhodnutí Damašku a jeho spojence Ruska pozastavit každý den boje na několik hodin a otevřít humanitární koridory, kterými mohou místní obyvatelé odcházet.

Východní Ghúta se ocitla v obležení vládních jednotek na jaře 2013 krátce poté, co ji ovládli povstalci. V katastrofálních podmínkách tam žilo na 400.000 lidí.

V oblasti se uskutečňují i organizované evakuace. Například na základě dohody, kterou za zprostředkování Moskvy uzavřeli ve středu zástupci syrské vlády s povstalci ze skupiny Ahrár aš-Šám, mělo z dvacetitisícového města Harasta ve dvou skupinách odejít asi 1500 bojovníků a na 6000 jejich rodinných příslušníků.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy