Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olympiáda v Riu se kvůli viru zika odkládat nebude, podle WHO není důvod

Socha Ježíše Krista v Rio de Janeriu.
Socha Ježíše Krista v Rio de Janeriu.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Rio de Janeiro - Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že pro odklad či zrušení letních olympijských her v Riu de Janeiro kvůli viru zika není důvod.

Reagovala tak podle agentury AP na výzvu asi 150 zdravotních expertů, kteří na WHO jako instituci Organizace spojených národů v tomto smyslu apelovali v otevřeném dopise.

Vědci, lékaři a odborníci na lékařskou etiku Světovou zdravotnickou organizace vyzvali, aby olympiádu odložila či přemístila v "zájmu veřejného zdraví". Olympiáda, která začíná v Riu de Janeiro 5. srpna, by podle nich byla "zbytečným rizikem pro 500.000 zahraničních turistů", kteří by se mohli nakazit a virus rozšířit ve své zemi, kde by mohl "zdomácnět".

Současná epidemie viru zika trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno právě v Brazílii. Virus, který přenáší komáři, se rozšířil do téměř celé jižní a střední části Ameriky. Zaznamenán byl v jednotlivých případech i na jiných kontinentech.

Témata:  WHO Olympijské hry 2016 Rio de Janeiro

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy