reklama

Podle agentury TASS se oheň v poničeném objektu znovu rozhořel, z budovy stoupá černý dým a plameny likvidují hasiči. Očití svědkové se mezitím novinářům svěřovali s popisem hrůzných scén z okamžiků před příjezdem hasičů a záchranářů. Lidé se před ohněm a dýmem vrhali z oken, často to byly malé děti padající ze třetího poschodí, kde byly kinosály. Právě tam bylo podle předběžných informací ohnisko požáru.

Zatím byla identifikována těla patnácti mrtvých, v řadě případů bude podle agentury Interfax zapotřebí provést analýzu DNA. Těla mnoha lidí se zatím nepodařilo vyprostit z trosek, šance na nalezení přeživších je podle hasičů nulová.

zdroj: YouTube

Mezi dětskými oběťmi je také jedenáctiletá příbuzná gubernátora Kemerovské oblasti Amana Tulejeva. Úřady slíbily zaplatit pohřby, jakož i vyplatit rodinám obětí po milionu rublů (asi 360.000 Kč). Zraněno bylo kolem čtyřiceti lidí, v městských nemocnicích podle agentury Interfax zůstává 12 zraněných, z toho dva jsou v těžkém stavu.

Kvůli požáru byli zatčeni tři lidé, včetně ředitelky centra. Naděžda Suddenoková podle Interfaxu právě čelí otázkám vyšetřovatelů. V médiích se již objevilo, že příčiny požáru se vyšetřují podle paragrafů o usmrcení z nedbalosti, o porušení požárních předpisů s následkem smrti a o poskytování služeb neodpovídajících požadavkům bezpečnosti.

O příčinách neštěstí, jednoho z nejtragičtějších po rozpadu Sovětského svazu, ruská média zatím jen spekulují. Hovoří se o poruše v elektroinstalaci nebo o neopatrném nakládání s otevřeným ohněm. V jednom z kin obchodního centra děti zapalovaly svíčky při víkendové slavnosti. Nejvíce obětí si oheň vyžádal právě v horních patrech, kde bylo několik kinosálů plných dětí.

Agentura Interfax napsala, že požár zřejmě vznikl v místnosti s dětskou trampolínou, kde některé z dětí zapálilo molitan. Od něj se oheň bleskurychle rozšířil.

Náměstek gubernátora Kemerovské oblasti Vladimir Černov označil za hlavní linii vyšetřování množný útok žháře. Policie podle Interfaxu potvrdila, že s takovou možností počítá, nepovažuje ji nicméně za nejpravděpodobnější. Požární signalizace údajně nefungovala. Při požáru rovněž uhynulo asi 200 kusů zvěře v zoologické zahradě umístěné ve druhém patře obchodního centra.

Způsobenou škodu odhadují pojišťovací úředníci předběžně na čtyři miliardy rublů (téměř 1,5 miliardy korun). Zda byl objekt pojištěn, se prý teprve zjišťuje.