reklama

Na ústředním kemerovském náměstí Sovětů se sešly tisíce demonstrantů. Na místo byly povolány zesílené jednotky zásahových sil OMON, kordon policie střežil vstup do sídla oblastního zastupitelstva. V okolních ulicích podle očitých svědků parkovalo několik policejních autobusů a vozy záchranné služby. Lidé žádají pravdivé informace o neštěstí a požadují demisi kemerovského gubernátora Amana Tulejeva.

Místní média oznámila, že k dnešnímu dopoledni se podařilo vyprostit těla 56 mrtvých, osm lidí je stále pod sutinami spáleného objektu. Nejméně 37 obětí bude moci být identifikováno jen pomocí analýzy DNA, což potrvá nejméně dva týdny, napsal Interfax.

Skupina lidí si dokonce vyžádala přístup do místní márnice, aby se na vlastní oči přesvědčili o počtu obětí. Prezident vyzval občany, aby nepochybovali o informacích z radnice, a slíbil jim, že všichni viníci budou nalezeni a spravedlivě potrestáni, napsala agentura RIA Novosti.

Putin bezprostřední rozhodnutí o osudu gubernátora neplánuje. Delegaci demonstrantů podle agentury TASS řekl, že "okamžitě ukazovat na viníky" není možné.

Tulejev se při setkání s Putinem zapřísahal, že udělá vše potřebné pro pomoc pozůstalým, rodinu každé ze 64 obětí osobně přijme a postará se o výplatu finanční pomoci. "Soudruhu prezidente, osobně vám slibuji, že uděláme všechno, nikdy jsem nezklamal," řekl gubernátor při emotivním setkání s hlavou státu.