Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hořící past v ruském obchoďáku: Evakuační východy byly zamčené, požární signalizace odpojená

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Kemerovo (Rusko) - Při tragickém požáru v sibiřském městě Kemerovo zahynulo v neděli podle informací ruských úřadů 64 lidí a 11 osob je pohřešováno. Vyšetřovatelé oznámili, že při provozu zábavního centra byly vážně porušeny bezpečnostní předpisy.

Evakuační východy byly uzamčeny, požární signalizaci vypnul pracovník soukromé ostrahy v okamžiku, kdy se sirény rozezněly. Policie po něm vyhlásila pátrání. Podle ruských médií byly některé prostory objektu obloženy hořlavým materiálem, který prakticky nebylo možné uhasit.

Očití svědkové se dnes novinářům svěřovali s popisem hrůzných scén z okamžiků před příjezdem hasičů a záchranářů. Lidé se před ohněm a dýmem vrhali z oken, často to byly malé děti padající ze třetího poschodí, kde byly kinosály. Právě tam bylo podle předběžných informací ohnisko požáru. Záchranu ohrožených lidí komplikovala vratkost narušených konstrukcí a exploze plynové láhve, kterou požár způsobil.

Agentura Interfax napsala, že požár zřejmě vznikl v místnosti s dětskou trampolínou, kde některé z dětí zapálilo molitan. Od něj se oheň bleskurychle rozšířil.

Náměstek gubernátora Kemerovské oblasti Vladimir Černov označil za hlavní linii vyšetřování množný útok žháře. Policie podle Interfaxu potvrdila, že s takovou možností počítá, nepovažuje ji nicméně za nejpravděpodobnější.

Témata:  požár v Kemerovu Rusko požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.