Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chladné vztahy mezi EU a Ruskem? Mogheriniová jednala s velvyslancem odvolaným z Moskvy

Federica Mogherini
Federica Mogherini
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Kauza otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala paralytickou látkou novičok ještě víc zhoršila vztahy mezi EU a Ruskem. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová v neděli večer jednala s odvolaným velvyslancem EU v Moskvě.

Úřad Mogheriniové dnes oznámil, že konzultace s velvyslancem EU v Rusku Markusem Edererem budou pokračovat v nejbližších dnech.

EU ve čtvrtek na summitu vyjádřila svou podporu Británii, která otravu Skripala a jeho dcery Julije připisuje Rusku. Očekává se, že některé členské státy včetně ČR by brzy mohly vypovědět ruské diplomaty.

Londýn tak už učinil, když vypověděl 23 ruských diplomatů, na což Moskva dle očekávání reagovala recipročně. O případném vyhoštění ruských diplomatů mají tento týden rozhodnout také USA.

Témata:  Federica Mogherini EU Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.