Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu může čekat mnohem větší migrační krize, varuje OSN

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Canberra - Výkonný ředitel Světového programu pro výživu (WFP) David Beasley varuje před další migrační vlnou z Afriky. Tu prý může vyvolat přesunování členů Islámského státu (IS) z Blízkého východu na černý kontinent.

Podle Beasleyho zamířilo mnoho členů IS do regionu afrického Sahelu, aby tam vyhledali další extremistické skupiny, jako jsou Al-Káida, Boko Haram či Šabáb.

"Pokud evropští politici nepomohou zemím Sahelu získat stabilitu a zajistit potraviny, může Evropu čekat mnohem větší migrační krize, než byla ta vyvolaná konfliktem v Sýrii," uvedl Beasley v rozhovoru, který dnes zveřejnila agentura AP. "Mluvíme o oblasti Sahelu s 500 miliony obyvatel, takže Sýrie se může ve srovnání s tím jevit jako kapka," řekl.

K Sahelu patří Burkina Faso, Čad, Niger, Mali a Mauritánie. Rozkládá se na ploše více než tří milionů kilometrů čtverečních, na severu s ním sousedí Sahara. Oblast postihují sucho i záplavy a trvalé problémy se zajištěním potravin.

Členové IS přicházejí podle Beasleyho do "velmi destabilizované oblasti, na jejíž řízení mají vliv klimatické změny". "Pronikají tam, dělají nábor, používají jídlo jako prostředek tohoto náboru s cílem vyvolat destabilizaci, a to může znamenat masovou migraci do Evropy. Jedna žena vedle druhé vám řekne 'manžel se nechtěl přidat k IS ani k Al-Káidě, ale neměli jsme jídlo', a když nemáte čtrnáct dní čím nasytit syna nebo dceru a nabídne se vám možnost upsat se IS, tak se upíšete," řekl Beasley, který rozhovor poskytl v Austrálii, s jejíž vládou jednal o financování WFP.

Tato organizace chce Sahelu dopomoci ke stabilizaci, ekonomickému růstu a rozvoji a poskytnout mu potraviny.

V Sahelu působí organizace islámských radikálů a loni v únoru se skupina těchto pěti států dohodla na sestavení jednotky o síle 5000 lidí. Má bojovat proti extremistům, organizovaném zločinu a převáděčství. Experti OSN ve své zprávě konstatovali, že členové IS a Al-Káidy působící v Mali ohlásili, že budou proti této jednotce bojovat společně.

Témata:  uprchlíci Islámský stát Afrika OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy