Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko stále trvá na členství v EU

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Varna (Bulharsko) - Pro Turecko zůstává strategickým cílem plné členství v Evropské unii. Prohlásil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Šéf Evropské rady Donald Tusk před pracovní večeří uvedl, že doufá ve znovuobnovení dialogu s Ankarou.

"Budeme pokračovat v cestě k naplnění našeho cíle, kterým je plné členství v EU," řekl Erdogan novinářům před schůzkou, jíž se účastní také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a bulharský premiér Bojko Borisov za zemi, která nyní EU předsedá.

Vztahy EU a Turecka byly v předchozích měsících napjaté. Například Juncker loni v září v Evropském parlamentu řekl, že Turecko se v dohledné době nestane členem EU a že Ankara se už dlouho vzdaluje Evropě mílovými kroky. Erdogan loni několikrát prohlásil, že Ankara se bez unie obejde.

Bulharský premiér Borisov dnes uvedl, že dobré vztahy s Tureckem jsou důležité pro zvládání přílivu migrantů, který v posledních letech působil EU značné problémy. Právě díky migrační dohodě s Ankarou z března 2016 se podařilo zastavit masový příliv běženců z Blízkého východu do Evropy přes Balkán. EU za to Turecku slíbila finanční pomoc a bezvízový styk podmíněný splněním několika kritérií. Ty podle Bruselu zatím Ankara nesplnila.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko EU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy