Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhoštění ruských diplomatů? Přidala se i Austrálie, čeká se na reakci Irska

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra/Dublin - Vyhostit ruské diplomaty kvůli útoku nervově paralytickou látkou v jihoanglickém Salisbury se po Británii rozhodlo dalších 16 členských zemí EU a také Spojené státy, Kanada, Ukrajina, Albánie, Makedonie a Norsko. Už se přidala i Austrálie. K zatím neupřesněnému kroku se chystá Irsko.

Austrálie vyhostí dva ruské diplomaty. "Společně se Spojeným královstvím a dalšími spojenci a partnery přistoupila Austrálie k odpovědi na nedávný útok nervovou látkou v Salisbury v Británii," uvedl australský premiér Malcolm Turnbull v prohlášení. Dodal, že australská vláda se rozhodla vypovědět dvojici ruských diplomatů, u nichž bylo zjištěno, že pracují pro tajné služby.

Vyhoštění ruských diplomatů krátce před Turnbullovým prohlášením naznačil australský ministr financí Scott Morrison. Ten v rozhovoru se stanicí Sky News ocenil postoj zemí, které se rozhodly Rusy vypovědět.

Prozatím není přesně jasné, jak se zachová Irsko. "Už jsem učinil rozhodnutí, co uděláme, ale nejdříve chci ráno informovat své kolegy," prohlásil v pondělí v noci irský ministr zahraničí Simon Coveney. "Zcela zjevně můžete očekávat, že Irsko podnikne kroky, které jsou odpovídající a které ve světle událostí prokážou solidaritu s našimi nejbližšími sousedy," dodal.

Spojené státy vyhostí 60 lidí, Ukrajina 13 osob a Kanada čtyři osoby. Státy EU, které se rozhodly vypovědět ruské diplomaty, jsou Německo, Francie a Polsko (po čtyřech), Česko a Litva (tři), Itálie, Dánsko, Španělsko a Nizozemsko (po dvou), Švédsko, Lotyšsko, Estonsko, Chorvatsko, Finsko, Rumunsko a Maďarsko (po jednom). Mezi členskými státy unie, které nevyhostí nikoho, je například Slovensko. Rakousko, kde jsou v koaliční vládě nacionalisté ze Svobodné strany Rakouska, oznámilo, že nevyhostí nikoho, protože je neutrální zemí. Z evropských nečlenských zemí EU se připojila k sankcím ještě Albánie, která vypoví dva lidi, a Norsko, které vyhostí jednoho diplomata. Nově vyhostění jednoho ruského diplomata oznámila Makedonie.

"Odpověď bude symetrická," citovala ruské ministerstvo zahraničí agentura RIA. Vyhoštění diplomatů označila Moskva za provokativní gesto a nepřátelský krok. Rusko obvinilo západní státy, že se slepě řídí principy euroatlantického spojenectví.

Témata:  Austrálie Rusko diplomacie Irsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy