Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým prezidentem Barmy byl zvolen dosavadní viceprezident Win Myin

SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Neipyijto - Novým prezidentem Barmy byl dnes zvolen Win Myin (66). Nahradí Tchin Ťjoa, který rezignoval ze zdravotních důvodů. Win Myin je spojenec vůdkyně Barmy a nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij.

Win Myin, dosavadní viceprezident, bude mít stejně jako jeho předchůdce pouze ceremoniální roli a Su Ťij bude vládnout jeho prostřednictvím. Su Ťij se prezidentkou stát nemůže, protože jí v tom brání ústava z dob vojenské diktatury. Podle ní nemůže být prezidentem nikdo, jehož blízcí příbuzní jsou cizinci. Zesnulý manžel Su Ťij byl Brit a Britové jsou také její dva synové.

Členové obou komor parlamentu dnes vybírali prezidenta ze tří viceprezidentů, Winovo vítězství se předpokládalo. Wina volilo 403 poslanců, Myin Schweie, který byl kandidátem navrženým armádou, 211 členů parlamentu a Henryho Van Thioa, který zastupuje barmské národnostní menšiny, volilo 18 poslanců.

Win Myin se v roce 1988 zúčastnil prodemokratického povstání proti tehdejší vojenské vládě, které armáda tvrdě potlačila. Později si odpykal tři roky ve vězeňském táboře.

Témata:  Barma Aun Schan SuŤij

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy