Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledky referenda o EU platí i přes skandál kolem dat, ujišťuje Brity Mayová

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Výsledky referenda o brexitu platí nehledě na obvinění, podle nějž měla kampaň Vote Leave (Volte odchod) výhodu v podobě neoprávněného přístupu k datům o milionech uživatelů sociálních sítí. V britském parlamentu to dnes prohlásila premiérka Theresa Mayová.

Britští opoziční poslanci dnes poukazovali na to, že hlavní osobností kampaně Vote Leave byl současný ministr zahraničí Boris Johnson, a údajný sběr dat označili za "nemorální". Mayová na to řekla, že obvinění vznesené v souvislosti s Vote Leave "bylo popřeno" a že nesouhlasí s tím, že by výsledky referenda měly být označeny za neplatné.

Analytik Christopher Wylie, jenž odhalil praktiky zneužívání osobních dat uživatelů sociální sítě Facebook, v úterý řekl, že ve vítězství Vote Leave sehrála významnou roli kanadská společnost AggregateIQ. Poukázal přitom na údajnou spolupráci této firmy se společností Cambridge Analytica, která se dostala k údajům o 50 milionech uživatelů sociální sítě.

Firma AggregateIQ minulý týden ale agentuře Reuters sdělila, že nikdy nebyla a není součástí Cambridge Analytiky.

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová Cambridge Analytica

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy