reklama

Informovala o tom dnes agentura EFE s odvoláním na mluvčí ekvádorské vlády. Vláda v prohlášení uvedla, že počítačový expert Assange byl odpojen od internetu v úterý.

V prosincové dohodě se podle vlády Assange písemně zavázal, že nebude veřejně publikovat komentáře, které by mohly znamenat vměšování do záležitostí jiných států. Jaké komentáře vedly k tomuto opatření, vláda v prohlášení neuvedla. 

V prohlášení ekvádorské vlády se také uvádí, že Assange svými příspěvky na sociálních sítích "ohrozil dobré vztahy, která má Ekvádor s Británií a ostatními zeměmi Evropské unie i dalšími státy". Assange má od prosince ekvádorské občanství, už v roce 2012 mu tamní vláda udělila politický azyl.

Ekvádorská vláda zintenzivnila loni úsilí, aby Assangeův případ vyřešila a dostala ho ze své ambasády v Londýně. Vláda se snažila získat prostředníka (třetí zemi či nezávislou osobu) pro řešení tohoto případu. Ekvádor se podle ministryně zahraničí Maríe Espinosaové pokoušel dostat Assange z ambasády tak, že po udělení občanství požádal Británii o přiznání diplomatického statusu, což Británie odmítla.

Podle argentinského serveru Infobae odstřihl Ekvádor od internetu Assange na ambasádě už jednou v říjnu 2016. Učinil tak poté, co server WikiLeaks odhalil soukromé e-maily vedoucích činitelů americké Demokratické strany. Ukradená pošta mimo jiné obsahovala části staršího projevu americké prezidentské kandidátky Hillary Clintonové k bankéřům, v němž se přimlouvala za podporu finančníků z Wall Street.

Nyní šestačtyřicetiletý Assange se na ambasádu v Londýně uchýlil v červnu 2012, dva měsíce nato mu Ekvádor poskytl politický azyl. Australský programátor se na velvyslanectví ukryl kvůli obvinění ze znásilnění ve Švédsku z roku 2010. Assange vinu odmítá a Švédsko loni případ odložilo. Stále ale může být zatčen a vydán do USA, kde mu hrozí stíhání kvůli zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku či v Afghánistánu. Britský soud letos zamítl stížnost Assangeových advokátů na britský zatykač a rozhodl, že zatykač zůstává v platnosti.