Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby v Egyptě finišují. Účast je nízká, úřady voliče lákají na jídlo a peníze

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Dnes večer v Egyptě končí třídenní prezidentské volby, ve kterých o hlasy občanů soupeřili dva kandidáti: současný prezident Abdal Fattáh Sísí a téměř neznámý politik Músa Mustafa Músa. Ve 22:00 místního času (22:00 SELČ) se volební místnosti uzavřou.

Přestože má Sísí podle světového tisku vítězství zřejmě jasné, nedostalo se mu vysoké volební účasti, v jakou doufal. V uplynulých dvou dnech se volební účast podle dvou zdrojů, které volby monitorují, pohybovala okolo 21 procent. Kolik lidí odvolilo dnes, zatím není jasné. Podle zpravodajů Reuters v Káhiře však byla účast nižší než v pondělí a úterý.

Volební komise večer vyzvala ty, kteří ještě nehlasovali, aby tak na poslední chvíli učinili. Komise se přitom zmínila o zákonu, na jehož základě mohou nevoliči dostat pokutu.

"Dejte celému světu vědět, že Egypt vždy píše historii, jste faraóni, tvůrci civilizace, která ohromila svět," uvedl šéf komise Ibráhím Lášín. Někteří Egypťané přitom hovoří o tom, že jim úřady zaplatily, aby přišli k volbám.

Sísí ve volbách žádným velkým překážkám nečelil. Ostatní kandidáti se z volebního klání v uplynulých měsících stáhli kvůli obavám z represí, anebo byli uvězněni. Nakonec kandidaturu oznámil Músa, který se netají sympatiemi k Sísímu a jehož účast měla zřejmě ušetřit vládu výsměchu, že volby mají jen jednoho kandidáta. Očekává se, že stávající prezident obhájí mandát a bude hlavou státu další čtyři roky. 

V prezidentských volbách v roce 2014 získal Sísí téměř 97 procent hlasů, ale k volbám se dostavila sotva polovina oprávněných voličů, přestože bylo hlasování prodlouženo ze dvou na tři dny.

Sísí tvrdí, že s odstoupením dalších kandidátů nemá nic společného, a vyzval Egypťany, aby k volbám přišli v co nejhojnějším počtu. Volební komise uvedla, že volby budou spravedlivé a transparentní.

Někteří voliči v Káhiře však ze situace evidentně nadšeni nebyli. Pětatřicetiletý kurýr Mustafa Abdal Kádir v rozhovoru s Reuters uvedl, že ho politická situace v zemi rmoutí. Stoupenci Sísího podle něj rozdávali Egypťanům jídlo výměnou za to, že budou hlasovat. Kádir řekl, že se takto koupit nenechá. Třiapadesátiletý krejčí Husajn Saíd odvolil, šťastný ale nebyl. "Sísí stejně vyhraje, nikdo jiný tu není. Snad bude tím správným a pokud neuvidíme změny my, zažijí je snad naše děti," řekl.

Při rozhovoru s Reuters několik Egypťanek, které nechtěly být jmenovány, uvedlo, že šly k volbám, protože jim nějací lidé slíbili jídlo, nebo 50 egyptských liber (asi 60 Kč), když modrými prsty od inkoustu doloží, že odvolily. Ženy pocházely z chudinských čtvrtí Káhiry. Od koho nabídka přišla, neuvedly.

Zaměstnanci státních institucí dostali v pondělí půl dne volna, aby mohli volit. Jejich nadřízení jim pohrozili, ať se bez modrých prstů nevrací, tvrdil jeden zaměstnanec, který rovněž nechtěl být jmenován.

Sísího stál v roce 2013 v čele armády, která svrhla prvního demokraticky zvoleného egyptského prezidenta Muhammada Mursího z dnes již zakázaného Muslimského bratrstva. Sísí slíbil Egypťanům, že jim zajistí bezpečí a stabilitu. Dosud se mu ale zcela nepodařilo porazit radikály z teroristické organizace Islámský stát (IS), kteří operují na Sinajském poloostrově. Země se v uplynulém roce stala terčem několika krvavých teroristických útoků.

Témata:  Egypt Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy