Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sarkozyho půjde před soud za pokus o ovlivnění soudce

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Foto: France24.com

Paříž - Francouzská justice se dnes rozhodla pohnat před soud bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho za to, že se prý snažil ovlivňovat soudce, který se věnoval případu údajného financování Sarkozyho předvolební kampaně Libyí.

Sarkozy se podle jeho právníků proti tomuto kroku ale odvolá. Konečné rozhodnutí o případném zahájení procesu se tak oddálí.

Podle webu odpoledníku Le Monde čelí Sarkozy obvinění z aktivní korupce a ze zneužití postavení veřejného činitele. Pravděpodobnost toho, že brzy stane před soudem je navzdory jeho odporu vysoká. Bývalé hlavě státu se tak hromadí potíže s justicí poté, co byl minulý týden předběžně obviněn z toho, že v roce 2007 nezákonně financoval z libyjských peněz svou předvolební kampaň.

Vyšetřovatelé Sarkozyho podezírají, že se kvůli tomuto obvinění snažil za nabídku lukrativního postu v Monaku získat od člena kasačního soudu Gilberta Aziberta informace o nadcházejícím rozhodnutí tribunálu.

Vyšetřující soudci v případu nelegálního financování kampaně odhalili podezřelou komunikaci Sarkozyho právníka Thierryho Herzoga s Azibertem na počátku roku 2014 díky odposlechům telefonických hovorů. Cestu k procesu zdržela série odvolání ze strany Sarkozyho a Herzoga, kteří argumentovali nezákonností záznamů exprezidentových rozhovorů. Kasační soud, který je nejvyšší justiční instancí ve Francii, už před dvěma roky ale potvrdil legálnost odposlechů.

Témata:  Nicolas Sarkozy Francie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy