Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generální tajemník OSN chce vyšetřování pátečního násilí v Pásmu Gazy

Situace v Gaze po izraelských náletech
Situace v Gaze po izraelských náletech
Foto: unmultimedia.org

Tel Aviv - Generální tajemník OSN António Guterres chce nezávislé vyšetřování pátečních střetů na hranici Pásma Gazy, při nichž zemřelo 15 Palestinců. Zraněných je přes 1400. O situaci bezvýsledně jednala Rada bezpečnosti OSN.

V Pásmu Gazy na hranicích s Izraelem v pátek vypukly masové protesty, kterých se účastnilo na 30.000 lidí, z nichž někteří házeli kameny na izraelské vojáky a zapalovali pneumatiky. Asi tisíc Palestinců dnes protestovalo i na Západním břehu Jordánu.

"(Guterres) vyzval zainteresované osoby, aby předešly jakékoli činnosti, jež by mohla způsobit další oběti, a zejména aby se vystříhaly opatření, která by mohla ohrozit civilisty," informoval mluvčí OSN Farhan Haq.

Situace v Pásmu Gazy se "v následujících dnech může vyostřit", konstatoval tajemník pro politické záležitosti OSN Tayé-Brook Zerihoun. "Izrael musí dodržovat své závazky vyplývající z mezinárodních lidských práv a humanitárního práva. Smrtící zbraně by se měly používat jen v krajním případě, pokud si to vyžádá oběti, věc by měla být vyšetřena," uvedl Zerihoun.

Palestinský vyslanec při OSN Rijád Mansúr řekl, že jej zklamalo, když Rada bezpečnosti tento "ohavný masakr" neodsoudila.

Izraelský velvyslanec Danny Danon uvedl, že mezinárodní komunita by neměla akceptovat toto "dobře organizované a násilné shromáždění (Palestinců)".

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy