Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande a Merkelová dnes uctili památku obětí bitvy u Verdunu

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Verdun (Francie) - Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová dnes společně uctili památku obětí bitvy u Verdunu, která před 100 lety patřila mezi nejkrvavější střety první světové války.

Na severu Francie nejprve navštívili německý hřbitov, kde položili věnec s francouzskými a německými národními barvami. Odpoledne představitelé tehdy znepřátelených států slavnostně otevřeli renovovanou kostnici v Douaumontu nedaleko Verdunu, kde jsou pozůstatky 138.000 neznámých francouzských a německých vojáků. V projevech pak oba připomněli hrůzy války a vyzvali k zachování jednotné Evropy.

Před kostnicí státníci zhlédli působivé představení připravené německým oscarovým režisérem Volkerem Schlöndorffem. Po vypálení salvy se mezi řadami bílých křížů objevilo za víření bubnů 3400 běžících mladých Němců a Francouzů a v centrální pasáži mezi hroby se strhla symbolická bitva, po níž mnozí zůstali ležet. Smyslem představení bylo poukázat na to, kolik mladých lidí u Verdunu přišlo o život. Podle serveru itele.fr francouzské úřady nejprve nechtěly povolit, aby mladí běželi de facto po hrobech, ale svolení nakonec dal sám Hollande.

Merkelová poté zahájila svůj projev vzpomínkou na mladého muže, který bojoval u Verdunu a padl. "Peklo by nemohlo být horší," citovala z jeho deníku a poukázala na absurditu války. Připomněla postupné sbližování Francie a Německa po druhé světové válce. "Se sjednocením Evropy nechala Evropa válečné zákopy za sebou," dodala kancléřka.

Témata:  François Hollande Angela Merkelová Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy