Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelská armáda hranic Pásma Gazy kvůli novým protestům nasadila tanky

Situace v Gaze po izraelských náletech
Situace v Gaze po izraelských náletech
Foto: unmultimedia.org

Jeruzalém - V Pásmu Gazy u hranic s Izraelem dnes propukly nové nepokoje, zatím si vyžádaly tři zraněné Palestince. Izraelská armáda nasadila tanky v očekávání až 50.000 protestujících.

Protesty vypukly už minulý pátek, kdy se jich účastnilo na 30.000 lidí. I tehdy hořely pneumatiky a někteří Palestinci házeli kameny na izraelské vojáky. Ti odpověděli střelbou, při níž zemřely dvě desítky lidí, poslední podlehl zraněním v nemocnici dnes.

Na několika místech podél hranice dnes zapálili Palestinci stovky pneumatik, aby přes hustý dým nebyli snadným cílem izraelských odstřelovačů.

I pro dnešek platí pro izraelské vojáky stejná pravidla, což znamená, že odstřelovači mohou střílet na každého, kdo se přiblíží k plotu na hranici s cílem dostat se na území Izraele. Informoval o tom dnes deník Haarec. Tato pravidla kritizovaly organizace ochránců lidských práv. Také mluvčí Rady OSN pro lidská práva Liz Throssellová dnes v Ženevě prohlásila, že Izrael by se měl střelbě vůči protestujícím vyhnout.

Protesty organizuje několik skupin z Pásma Gazy, v čele s radikálním hnutím Hamás. Cílem akce, která je naplánovaná až do poloviny května, je návrat Palestinců na nyní izraelská území. 

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael Izraelská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy