Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SOHR: Při náletech syrské armády na enklávu povstalců v Dúmě zahynulo 27 lidí

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská armáda dnes poprvé po několika dnech podnikla letecké bombardování povstalecké enklávy Dúmá u Damašku. Nálet byl podle syrské vládní televizní stanice odvetou za povstalecké odstřelování přechodu mezi Dúmou a Damaškem.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) přišlo o život 27 lidí včetně pěti dětí, dalších 40 osob utrpělo zranění, informovala agentura Reuters. SOHR tvrdí, že syrské letouny provedly nejméně 42 náletů na město. Jak uvedl ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán, několik leteckých úderů mají na svědomí také ruské letouny.

Syrská televizní stanice oznámila, že ozbrojenci ze skupiny Džajš al-Islám odstřelovali vládou kontrolované oblasti nedaleko Dúmy. Tuto informaci SOHR nekomentovala. Syrská média informovala, že postup zaznamenaly i pozemní syrské jednotky, které se již dostaly k prvním hospodářským stavením v oblasti.

Podle odhadů OSN je ve městě Dúmá ve východní Ghútě stále 80.000 až 150.000 civilistů. Východní Ghúta, která leží na okraji Damašku, se ocitla v obležení vládních jednotek na jaře 2013 krátce poté, co ji ovládli povstalci. V katastrofálních podmínkách tam žilo na 400.000 lidí. Od začátku vládní ofenzivy v polovině února si bombardování vyžádalo životy 1600 lidí.

Dúmá je poslední město pod kontrolou povstalců v enklávě východní Ghúta. Na základě dohody se syrskou vládou souhlasila většina povstaleckých skupin s evakuací; poslední povstalci, kteří stále vyjednávají s vládou o odchodu z východní Ghúty, patří ke skupině Džajš al-Islám.

Jak napsala agentura Reuters, nové násilí následující po několikadenním klidu zbraní může být signálem, že rozhovory mezi vládou a Džajš al-Islám selhaly.

Témata:  Sýrie Syrská krize ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy